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1 These submissions are filed in accordance with the Directions issued by 

Justice Ross on 22 March 2016. 

2 The CEPU has read the separate submissions of the CFMEU in respect of 

casual employment and leave loading in this matter and AM2014/220 Coal 

Export Terminals Award 2010. The CEPU supports those submissions. 

3 The CEPU notes that the proceedings in AM2014/196 Part-time 

employment provisions and AM2014/197 casual employment provisions 

may affect the provisions in the Electrical Power Industry Award 2010. 

That said we do agree with the observations of the CFMEU in their 

submission directed solely to this draft that as there are no all-purpose 

payments in this award the term ‘minimum rate of pay’ in sub-clauses 

6.5(e). In clause 14.7 the use of the term ‘ordinary’ is superfluous, or 

perhaps should be replaced with ‘minimum’. 

4 The Parties are asked about Clause 9—Breaks, “Parties are asked to 

clarify the interaction between clauses 9.6 and 9.4. Does clause 9.4 only 

apply to shiftworkers and 9.6 to day workers?” For convenience the 

clauses are extracted below: 
9.4	Work	which	is	continuous	with	ordinary	hours		
(a)	An	employee	who	is	required	to	work	overtime	for	not	less	than	two	
hours	 but	 not	more	 than	 four	 hours	 before	 or	 after	 working	 ordinary	
rostered	 hours	 will	 receive	 a	 crib	 break	 of	 20	 minutes	 during	 that	
overtime	which	will	 count	as	 time	worked.	A	meal	will	 be	provided	by	
the	employer	or	a	meal	allowance	will	be	paid	in	accordance	with	clause	
11.3(a).		
	
(b)	Where	 the	 overtime	 is	 to	 continue	 for	 more	 than	 four	 hours	 (and	
after	each	subsequent	four	hours)	the	employee	will	receive	a	crib	break	
of	20	minutes	which	will	count	as	time	worked.	A	meal	will	be	provided	
by	the	employer	or	a	meal	allowance	as	per	clause	9.4(a).		
…	
9.6	Rest	breaks	during	overtime		
(a)	An	employee	may	take	a	paid	rest	break	of	20	minutes	after	each	four	
hours	 of	 overtime	 worked	 if	 the	 employee	 is	 required	 to	 continue	 to	
work	after	the	rest	break.		
	
(b)	 An	 employer	 and	 an	 employee	 may	 agree	 to	 any	 variation	 of	 this	
clause	 to	 meet	 the	 circumstances	 of	 the	 workplace,	 provided	 that	 the	
employer	is	not	required	to	make	any	payment	in	excess	of	or	less	than	
what	would	otherwise	be	required	under	this	clause.	



5 The CEPU answers the question negatively. We submit that the clauses 

are not mutually exclusive. Clause 9.4 applies to overtime being worked 

which is worked directly after a shift, or the ordinary hours that are worked 

in a day. For this reason it includes the benefit of a meal being provided or 

a meal allowance. Clause 9.6 on the other hand would apply in 

circumstances where a worker works a period of overtime which does not 

directly follow their shift, or the ordinary hours that they have worked in a 

day (and is not subject to call back). For this reason it does not contain a 

meal allowance, or the provision of a meal. Examples of this would include 

a day worker, whose usual hours are worked Monday to Friday, having to 

work a period of overtime over the weekend. 

6 If clause 9.4 were only to apply to shift workers it would mean that day 

workers would miss out on the entitlement to a meal or a meal allowance 

once they work more that two hours overtime following the completion of 

their normal working day. 

7 Parties are asked to confirm whether clause 9.7(d) is correct. The CEPU’s 

position is that it is correct. It accords with the pre-modern award, where 

the practice was generally for 8 hour breaks for shift workers and 10 hour 

breaks for day workers. 

8 Parties have been asked to make submissions regarding how clause 

11.2—Availability Allowance applies. The CEPU concedes that the drafting 

of the provision is not particularly clear and that it might benefit from 

rewording and/or use of an example. (It was actually clearer and more 

comprehensive in the pre-modern instrument on which it was based.1) 

Again however, the CEPU, has had the benefit of reading the CFMEU’s 

submissions on this matter and supports those submissions. 

9 Parties are asked to clarify when overtime is payable and whether each 

day stands alone. 

 

																																																								
1	See	for	example	AP793302	-	Power	and	Energy	Industry	Electrical,	Electronic	&	Engineering	Employees	
Award	1998	



10 The CEPU submits that the table at 13.1 is clear, though believes the 

question is primarily directed to day workers and when overtime is 

payable. For convenience the table is reproduced below: 

	

11 Day workers will generally work Monday to Friday between the span of 

7.00 am to 6.00 pm with an average of 37.5 hours a week. (See 8.1.) Day 

workers may work 7 hours 30 mins per day over a 10 day fortnight or 8 

hours 20 mins over a 9 days fortnight with a rostered day off. It is also 

possible that a day worker may work 10 ordinary hours per day (8.1(c)). 

12 Any work they do beyond their ordinary hours on any day that is Monday 

to Friday will entitle them to payment of 150% for the first two hours and 

200% thereafter. Each day that such overtime is worked is counted 

separately – it stands alone. 

13 The table makes it clear that if a day worker works a day other than 

Monday to Friday, the work that they do on that day will attract a higher 

rate (as listed) than their ordinary hourly rate and attract a minimum 

payment of three hours even if three hours are not actually worked. 

14 Parties are asked to clarify the interaction of clauses 14.3(a) and 10.7(b). 

Clause 10.7(b) does not state that the higher duties must resume after the 

period of leave. Clause 10.7(b) reads: 

(b)	Where	 an	 employee	 has	 performed	higher	 duties	 for	 three	months	
continuously	prior	to	a	period	of	annual	leave,	personal/carer’s	leave	or	



a	period	attracting	accident	pay,	the	leave	or	accident	pay	will	be	based	
on	the	employee’s	higher	duties	rate.		

15 Clause 14.3(a) reads: 

14.3(a)	An	employee	receiving	an	allowance	on	a	continuous	basis	will	
continue	 to	receive	 the	allowance	on	all	annual	 leave,	 subject	 to,	 in	 the	
case	 of	 higher	 duties	 allowance	 in	 clause	 10.7,	 the	 employee	 resuming	
higher	duties	on	completion	of	the	leave.	

16 The CEPU submits there is not necessarily a contradiction between the 

clauses although recognises that being paid a higher rate of pay for the 

performance of higher duties does not properly constitute an allowance. 

Clause 14.3 talks about receiving an allowance on a continuous basis - the 

allowance on all annual leave. For it to continue to apply to an employee 

who was entitled to a higher duties rate for a period of their annual leave 

entitlement they must resume those higher duties on their return to work 

for it to apply to any future annual leave entitlement they may accrue. If 

they do not return to the higher duties they were performing prior to taking 

annual leave, their entitlement to payment for annual leave will accrue at 

their usual rate, not the higher duties rate. The use of the words ‘subject 

to,’ clearly means that it will be conditional on a resumption of performance 

of those higher duties. It will depend on the facts in any given case. 

17 In respect of personal/carer’s leave and compassionate leave the parties 

are asked to clarify whether the supplemented entitlement to 12 days 

leave in clause 15.2 applies only to personal leave or personal/carer’s 

leave. 

18 The CEPU submits that the supplemental entitlement would apply to both 

personal and carer’s leave. Such a reading we suggest would better align 

with the way the entitlement is expressed at section 97(a) and (b) of the 

FW Act. 

19 In respect of the questions relating to AQFs the CEPU asks that we be 

permitted to comment at a later stage as we are still awaiting feedback in 

respect of this issue. 

END	


