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SUBMISSION REGARDING QUESTIONS ON NOTICE DURING HEARING ON 10 APRIL 2019 

 

Background 

1. This submission addresses two matters that arose during the course of the hearing before 

the Full Bench on 10 April 2019: 

(a) first, the relevance of the classification structure in the Social, Community, Home 

Care and Disability Services Industry Award 2010 (the SCHCDS Award) and, in 

particular, the language in Schedule E.3.5 regarding qualifications; and 

(b) second, the operation of clause 22.8(c) of the Aged Care Award 2010 (the Aged Care 

Award) in relation to shift loadings applicable to broken shifts. 

Question regarding classification structure 

2. During the course of the hearing on 10 April 2019, reference was made to Schedule E.3.5 of 

the SCHCDS Award, which sits within the classification structure for employees in the home 

care stream.  

3. At PN327-PN343, the President inquired about the difference in the classification definitions 

between the Aged Care Award and the SCHCDS Award, with particular reference to Schedule 

E.3.5 of the SCHCDS Award.  Specifically, the President sought views as to whether it would 

be appropriate to adopt the language in Schedule E.3.5 into the Aged Care Award. 

4. At the outset, we reiterate the submissions advanced during the hearing regarding the need 

for the classification structure to link any qualification that may be held by an employee to 

the nature of the work actually being performed by that employee.  

5. In our respectful submission, the reference to the holding of a Certificate III qualification in 

Level 4 of the Aged Care Award must meet each of the following requirements: 

(a) firstly, that the employee holds the qualification; and 

(b) secondly, that the qualification is relevant to the role performed by the employee; 

and 

(c) thirdly, that the employee utilises the skills and knowledge derived from the 

qualification competencies in the performance of their work. 

6. Our clients do not oppose a variation to the current provision, provided the formulation of 

words contains each of the above necessary elements. 
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7. In relation to the proposition that the classification definition should encompass employees 

who do not hold the relevant qualification but who “possess equivalent knowledge and skills 

gained through on-the-job training”, we note that this type of formulation is not an 

uncommon feature of classification structures in other modern awards and appears in a 

number of comparable awards.
1
   

8. Schedule E.3.5 of the SCHCDS Award is one of a number of such examples. 

9. To the extent that the Commission was minded to broaden the relevant part of the Level 4 

classification definition in the Aged Care Award to encompass employees who do not hold a 

certificate III qualification but who possess equivalent knowledge and skills, the language in 

Schedule E.3.5 would appear to be appropriate, subject to one caveat.  We consider that the 

following words should also be included in the form of a Note: 

Note: Any dispute about the classification of a particular employee may be referred 

to the Fair Work Commission in accordance with clause 9 of this Award. The Fair 

Work Commission may require an employee to demonstrate to its satisfaction that 

the employee utilises the requisite skills and knowledge, and that these are relevant 

to the work the employee is doing. 

10. This form of language appears at clause 3 of the Hospitality Industry (General) Award 2010 

under the definition of “appropriate level of training”.  In our submission, such a Note would 

be an appropriate inclusion in the event that the Commission was minded to adopt the 

language in Schedule E.3.5 or something similar. 

Question regarding operation of shift loadings during broken shifts 

11. At PN564, reference was made to a shift loading being payable where a broken shift is 

worked.  This matter was then the subject of discussion between PN564 - PN619, and the 

Commission invited parties to provide a short submission in relation to this issue. 

12. We set out below our assessment of the operation of clause 26 in relation to broken shifts. 

13. Clause 22.8 deals with broken shifts. Clause 22.8(a) defines a “broken shift” as:  

... a shift worked by a casual or permanent part-time employee that includes breaks 

(other than a meal break) totalling not more than four hours and where the span of 

hours is not more than 12 hours. 

                                                           
1
 See, for example, Schedule E.3.5 of the SCHCDS Award; Schedule B.1.4 of the Health Professionals and 

Support Services Award 2010; Schedule B.1.4 of the Children’s Services Award 2010. 
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14. Clause 22.8(b) provides that a broken shift may only be worked where there is mutual 

agreement between the employer and employee to work the broken shift. 

15. Clause 22.8(c) sets out the payment arrangements applicable to broken shifts. It provides: 

Payment for a broken shift will be at ordinary pay with penalty rates and shift 

allowances in accordance with clauses 25 Overtime penalty rates and 26 Shiftwork, 

with shift allowances being determined by the commencing time of the broken shift. 

16. In accordance with clause 22.8(c) above, the circumstances in which an employee will receive 

a payment in excess of their “ordinary pay” for working a broken shift are as follows: 

(a) where they work in excess of 38 hours per week or 76 per fortnight;
2
 

(b) where they work in excess of 10 hours per day;
3
 

(c) in respect of part-time employees, where they work in excess of their rostered 

hours;
4
 

(d) where they work beyond the maximum span of 12 hours;
5
 

(e) where an employee works 38 or more hours per week, the applicable shift 

allowances in clause 26.1(a)-(d);
6
 and 

(f) where an employee works less than 38 hours per week, the applicable shift 

allowances in clause 26.1(a)-(d), but only where the shift commences prior to 6.00 

am or finishes subsequent to 6.00 pm.
7
 

17. The above scenarios constitute the circumstances in which a premium is payable for broken 

shifts. 

18. In respect of shift allowances, the quantum of the shift allowance payable is determined by 

the commencing time of the broken shift.
8
  

19. The interaction of clause 22.8(c) and the second sentence of clause 26.1 means that, unless 

you are working 38 or more hours per week, a shift allowance will only be payable where an 

employee: 

(a) commences a broken shift prior to 6am; or 

                                                           
2
 Clause 25.1(b)(i).  

3
 Clause 25.1(b)(ii). 

4
 Clause 25.1(b)(iii). 

5
 Clause 22.8(d). 

6
 Clause 26.1. 

7
 Clause 26.1. 

8
 Clause 22.8(c). 
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(b) finishes a broken shift work subsequent to 6pm.

20. Where an employee meets the requirements contained in paragraph 19 above, the quantum 

of the shift allowances payable are determined in accordance with clause 26.1(a)

21. We trust this provides a more fulsome response to that which was provided during the 

hearing on 10 April 2019.

22. To the extent that the Commission is minded to make any variation to the broken shifts 

provision which differs from the variation 

clients respectfully request an opportunity to be heard furt
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finishes a broken shift work subsequent to 6pm. 

ployee meets the requirements contained in paragraph 19 above, the quantum 

of the shift allowances payable are determined in accordance with clause 26.1(a)

We trust this provides a more fulsome response to that which was provided during the 

10 April 2019. 

To the extent that the Commission is minded to make any variation to the broken shifts 

provision which differs from the variation that was sought by the Health Services Union, our 

clients respectfully request an opportunity to be heard further in relation to this issue.
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We trust this provides a more fulsome response to that which was provided during the 

To the extent that the Commission is minded to make any variation to the broken shifts 

sought by the Health Services Union, our 
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